En bruds mer eller mindre romantiska äventyr och öden – eller konsten att planera ett bröllop med stilen, sparkontot och sinnesfriden i behåll

fredag, september 02, 2005

Spara datumet, tack

”Titta vilken ful inbjudan”, säger väninnan och sticker ett kort under näsan på mig. ”Jag väntade mig lite mer av en amerikansk brud”, säger hon med en besviken mim. ”Äsch, det är inte en inbjudan”, svarar jag. ”Det är ett save the date-kort.” Save the date är en slags enklare förinbjudan. Där ber brudparet gästerna att reservera just den lördagen för just dem.

Nödvändigt under bröllopssäsongen när helgerna är få och blir uppbokade i ett nafs om man har en stor bekantskapskrets i en viss ålder. Bröllopssäsongen varierar lite från land till land, men uppe i våra nordliga trakter är den mellan maj- juni och augusti-september. Industrisemestern har fortfarande blockat större delen av juli och bara ett brudpar som vill hålla antalet gäster nere skulle skicka ut en inbjudan till bröllop den 15 juli. Nödvändigt även för långväga gäster, som vill planera och boka flygbiljetter.

På ett save the date-kort står det brudparets namn, i vilken stad de ska gifta sig och givetvis datum. Längst ner står det Invitation to follow (Inbjudan följer? Inbjudan kommer? ). Det bör skickas ut så fort ett datum är satt, gärna ett halvår innan.

Ha. Vi har fortfarande inget datum spikat, utan ber via den här sidan våra gäster att reservera de flesta helger i januari, februari och mars.